Co bychom ještě měli o pachu vědět?

Co ovlivňuje vnímání pachu?
  • Paměť
  • Psychická pohoda
  • Hédonický efekt
  • Pocit hladu a sytosti
  • Délka pobytu v pachové zóně
  • Stav čichu (vrozený nebo získaný defekt)
  • Momentální zdravotní stav – nachlazení, senná rýma a podobně
Doba expozice
  • Po dlouhodobé expozici se snižuje čichový práh pro daný zápach
  • Čichový systém se adaptuje rychleji na pachy než na vůně
  • Vzrůst citlivosti k zápachům byl nalezen pro vzrůstající koncentraci pachů než vůní

Přecitlivělost na jeden pach může být částečně přenesen  na jiné pachy (zejména v průmyslových oblastech)

Kdy a jak pach vnímáme ?

  • Pachové molekuly musí být dostatečně malé (menší než 300-400 relativní molekulové hmotnosti) a těkavé, takže mohou dosáhnout k nosu a tam se rozpustit v hlenu.
  • U růžového oleje je to např. již množství, tedy 0,02 mg·m3 vzduchu.
  • Tabulka čokolády dráždí naše buňky souborem pěti set aromatických prvků, u červeného vína jich je dokonce na sedm set.
Proč nelze některé pachové látky změřit?

čichové prahy

Dají se měřit plošné zdroje? Ano, dají!

Měření na plošných zdrojích